Laten we eerlijk zijn, scrappen is best een dure hobby eigenlijk, maar inmiddels heb ik heel wat trucjes verzameld en vooral ook van jullie gekregen om het iets goedkoper te kunnen maken. Waar mogelijjk met voorbeelden!! Wel moet ik toegeven dat ik tegenwoordig ook wel vaak kant-en-klare leuke embellishments koop, maar de kick van een goedkoop trucje of leuke voorwerpen blijft hoor ; )

WC-rol

Van Martine mocht ik de volgende tip plaatsen, erg leuk vond ik:
Ken ie leuke rondjes die je zoveel ziet? Maak ze met een lege wc-rol en verf gewoon lekker zelf, even oefenen en gaan met die banaan. Je kan dus ook kleuren mengen om zo je eigen unieke rondje aan je LO toe te voegen.

Niet de juiste inkt of chalk in huis?

Van Marja kreeg ik de volgende tip die, volgens mij, zeker het proberen waard is!
"Als je niet veel kleuren inktkussentjes hebt en je wilt in een leuk kleurtje een randje deppen langs je plaatje of achtergronddessin, dan kun je schuursponjes aan vierkante stukjes knippen en de zachte kant met een mooie kleur viltstift kleuren en daarna de randen van het plaatje deppen......Leuk resultaat!".

1 soort knoopje omtoveren in elke gewenste kleur/dessin

Ja, dit is weer zo'n tip waar ik nu echt blij van kan worden. Helemaal te gek, dacht ik toen ik het ergens zag en nu ik het heb uitgeprobeerd; inderdaad super!!
Je koopt plastic doorzichtige knopen. Knipt op de door jouw gewenste kleur cardstock/papier/dessinvel een rondje dat net even een ietsiepietsie kleiner is dan de knoop zelf. Bestrijken met lijm dat doorzichtig opdroogt, zoals Modge Podge en voila je hebt een bijpassende knoop!!

Gratis paper bags

Het Hollands Handels Huis heeft er paperbags liggen om je aankopen in te vervoeren. Deze paper bags zijn dus gratis mee te nemen!!! Ze zijn wat aan de lange kant, maar je kunt er natuurlijk altijd nog iets afhalen! Dit is een voorbeeld van een paperalbum wat ik met die zakken heb gemaakt.

Inlegkruisjes (en andere verpakkingsmaterialen)

Nee, loop niet weg!!!!! Dit is een nette website, maar kreeg van Tine een leuke tip: "moest ik legkruisjes halen en was bij de Super de Boer, zie ik daar de eigen merk verpakking met super mooie grote bloemen erop er zijn drie soorten geloof ik met elk een verschillende kleur bloemen echt heel erg mooi. Leuk om uit te knippen en op te plakken toch?" Vond het een leuke tip en de bloemetjes zijn helemaal gratis!!!

Folie voor een zilverlook

Kreeg deze tip van Marleen: "sommige zakken van de koffiepads hebben een mooie zilverkleurige binnenkant. Daarmee kun je leuke embelishments maken in de zilverlook. Vanaf nu dus alleen nog maar koffiepads in huis halen!"

Sierpaperclip

Nog een tip van Marleen: "sommige bedrijven veranderen van huisstijl en hebben dan ladingen van die sierpaperclips over. Je weet wel die bredere metalen clips. Overschilderen en versieren maar. Of gewoon de achterkant gebruiken als je zilverkleurig materiaal wilt gebruiken (vaak zijn ze zilverkleuring)."

Blikjes friskdrank

Kreeg een tip van Jannie die de sluitingen van een blikje frisdrank gebruikt voor gespjes! Je kan ze verven, maar ook zo gebruiken.

Bierviltjes

Wist je dat je bierviltjes ook kan gebruiken in je lay-outs!!! Heb het nog niet gedaan, maar al wel een aantal voorbeelden gezien. Kun je leuk beplakken of verven! Wanneer je een aantal bewerkte bierviltjes aan elkaar verbindt, kun je een rond mini-album maken!

Bloemetjes

Heb je nog ergens zo'n nepbosje bloemen liggen? Wellicht kun je de bloemetjes ontleden tot bruikbare scrapbloemetjes. Of wellicht heeft je (schoon)moeder/ buurvrouw/ werkgever nog ergens een exemplaar staan.

Goedkope charms

Goedkope embellishments: sieraden uit de koopjesbak bij bijv. de wibra of action.
Beetje uit elkaar slopen en tadaaaaaaa, je eigen charms! Ook weer beter dan vijf
euro betalen voor drie hartjes met een ringetje eraan...

Gratis lintjes

Kreeg deze tip ook van Linda, die ik zelf eigenlijk ook altijd doe, maar nooit hierbij had gezet. Kleine lintjes in kleding, bijv. in een rok zodat je hem daar aan op een
hangertje kunt hangen, gebruik ik nooit in mijn kledingkast, maar zijn wel heel handig met scrappen!! Vaak leuke witte of lichtblauwe lintjes gratis bij de kleding die je koopt!!

Steeds een schone ondergrond om op te werken???

Linda gebruikt hiervoor van die hele grote reclame-bureauleggers waar dan een
kalender etc. op staat, waar je van alles op kunt noteren en waar je de pagina vanaf kan
scheuren. Elk jaar krijg je die wel op je werk van allerlei bedrijven. Misschien even vragen bij je baas/afdelingen (pik in!!!). Scrappen, verven, lijmen, blad afscheuren en hoplakee, weer een schone werkondergrond.

Nog een snijmat nodig???

Bij de Action hebben ze nog snijmatjes in A3-formaat voor maar € 1,89!!! Das toch niet duur. Een collega-scrapster heeft hem gekocht en kwam dezelfde tegen in een "scrap/hooby"winkel voor ongeveer € 14,00!!! Dus, waar moet je wederom naar toe??? Precies -> de Action!

Opbergbakjes

Ook wel eens problemen met het opbergen van al die kleine prulletjes? Ik had eens bij de Aldi een opbergbak (staande) gekocht waar ik i.p..v. schroeven en spijkers, al dat kleine spul in opberg. Ook Xenos heeft goedkopere opbergbakken, erg handig!

 


~ Supertip:~
Tekst op allerlei soorten papier (behalve behangpapier) in elke gewenste kleur, zonder rub-ons (die wrijfplaatjes)!!!

Je kan met behulp van een printer en een sheet (doorzichtig overhead) zelf hele woorden, letters of zinnen op papier zetten. Je maakt in Word of een ander (tekst)programma de tekst die je wilt hebben in de goede kleur en lettertype. Dan stop je de sheet in de printer. Je moet hem er zo inleggen dat de tekst op de gladde kant van de sheet terecht komt. Heel belangrijk: stel je printerinstelling in op spiegelbeeld en geef bij papiersoort aan dat je op transparant gaat printen en printen maar! Je kan de tekst even laten drogen en dan eraf wrijven met een "ijslolliestokje", maar ik heb gemerkt dat je hem ook wel direct kan gebruiken, maar dan moet je zeker niet gaan schuiven! Eigenlijk is het dan net stempelen. Gewoon even een kwestie van testen wat jou het beste bevalt!
Leg de tekst met de beprinte kant op je werk waar het moet komen en wrijf dan over de tekst heen, haal de sheet weg en je zult (net als mij wellicht) versteld staan van het resultaat.

Dit wordt nooit meer dure Rub-ons kopen!!!!! En in elke kleur die we maar willen!!! Dat wordt lettertypen downloaden... hihi

Supermarkt?

Ja, voor deze tip gaan we naar de supermarkt. Want het enige wat je nodig hebt is een gratis kartonnen doos. Van die doos scheur je een stuk af en moet je even het bovenste laagje weghalen. Dan krijg je die ribbels te zien. Leuk om mee te matten of om een tag van te maken. Je kunt hem naturel houden, maar je kan met Acrylverf het karton ook een leuk kleurtje geven. Leuk idee! Op het voorbeeld kun je zien dat ik het karton heb bewerkt met bruine acrylverf.

Labels aan kleren

Wanneer je kleren koopt, hangen daar soms leuke labels aan, die je prima kan gebruiken voor tags en versiering. Vaak plak je er weer wat op, zodat je de tekst dan niet meer ziet. Ik heb diverse familieleden gevraagd deze niet weg te gooien, maar aan mij te geven! Zitten echt hele leuke bij, vaak aan kinderkleding.

Acrylverf en sjablonen

Acrylverf is te koop in kleine tubes bij de Action en ook bij Blokker. Acrylverf is goed te gebruiken voor het stempelen van letters of voor sjabloneren.

 

Behang(boeken)!!!

Eén van de betere tips: kijk eens naar behang om te gebruiken als achtergrond! Ik ga regelmatig vragen bij behangzaken en meestal krijg ik wel een behangboek mee! Vraag vooral eens naar kinderbehangboeken, die hebben vaak leuke motieven! Een aantal zeggen niet het lef te hebben... maar vragen kost niets!!! En ik heb nog veeeel vaker gehoord dat behangzaken maar wat blij zijn dat ze de oude boeken niet hoeven weg te gooien!!!

Inpakpapier

Een zeer goedkoop alternatief voor achtergrondpapier (plusminus € 0,90) is inpakpapier. Je moet het even op maat maken, maar je kan het dan ook voor allerlei doeleinden gebruiken. Het enige nadeel is, is dat het vaak dun papier is. Maar aan de andere kant heeft me dat er nog nooit van weerhouden om mooi inpakpapier te kopen. Ze zijn vaak schitterend en goed bruikbaar. Gewoon combineren met ander stevig papier en je krijgt mooie lay-outs. Rechts hiervan een voorbeeld van een lay-out, waarin gebruik gemaakt is van inpakpapier van de Xenos (die groen/blauwe streepjes), nog geen euro geloof ik.

~TIP~ Mocht je twijfelen of het inpakpapier ook zuurvrij is, ga de foto dan matten. Matten is (voor diegene die deze term voor het eerst tegenkomen), een papiertje achter je foto plakken die aan alle kanten net iets uitsteekt, zie wit- en blauwrandje hierboven, dat is ook matten! Als je dat dan op het inpakpapier plakt, is het geen probleem meer...
Het gaat erom dat de foto niet rechtstreeks met niet-zuurvrij papier in aanraking komt.

Servetten en placemats

Van een bezoeker van deze website kreeg ik nog de tip dat zij ook wel eens servetten en placemats gebruikt! Proberen waard lijkt me! Atie bedankt!

Bouwmarkt

Loop eens door een bouwmarkt, daar vindt je allerlei leuke ringetjes e.d. die plat genoeg zijn om te gebruiken. Ook (piano)scharniertjes zijn hier aardig goedkoper. Ook de voorbeelden voor behang, kun je soms mooi gebruiken (niet alles meenemen hoor!!!). En voor leuke kleurvlakjes op tags e.d. kun je de verfstalen ook mooi gebruiken. Wel jammer dat op een aantal merken de kleurnummer of naam van de verf op het vlak zelf staan. Ze kunnen toch best even rekening houden met scrappend Nederland ; )

Foto-albums

Scrapalbums zijn vaak zeer prijzig. Een mooi alternatief vond ik o.a. bij de HEMA, daar verkopen ze foto-albums met ringen. Das handig, aangezien je vaak met een dikker foto-album eindigt, dan je bent begonnen. Ik haal wel meestal de schutbladen eruit, zodat je je spread (zo heten de linker- en rechterpagina tesamen) goed kan zien. Ook zijn er aantal Blokkerfilialen die ringband foto-albums verkopen en bij een goedkopere boekenwinkel zag ik deze foto-albums liggen voor €3,99 met stickers en een aantal velletjes erbij!!!

Sierdraadjes (Fibers)

Een set van tien draden, "fibers"genoemd kost al gauw €4,95 !!!!
Terwijl je op de markt of bij een andere winkel dat breigaren verkoopt voor datzelfde bedrag vele tientallen meters wol en ander materiaal kunt kopen! Kijk voor ook regelmatig in de uitverkoopbak. Daar vind je soms voor €1,- de mooiste draadjes.

Nadeel is dat je dan wel genoeg hebt voor 600 lay-outs... hihi, maar ->
*Ü* Extra tip: Wellicht kun je stukjes draad/garen uitwisselen met kennissen / collega's / familieleden die ook scrappen!?!?!?!

Versiersels (embellishments)

Ik heb wel eens embellishments gekocht voor mijn scrappagina's en sommige zijn gewoon niet zelf te maken, maar vaak vind je op internet hele leuke embellishments die je zelf kan maken. Bij links heb ik een aantal staan. Papier en stiften heb je vaak wel in huis en 't is ook nog heel leuk om te doen. Kijk ook eens in de bibliotheek, daar vond ik tussen de knutselsboeken een leuk boek met allerlei dierenfiguren. Wegens de copyright kan ik ze uiteraard niet op de site zetten, maar voor eigen gebruik kun je ze wel leuk namaken! Dus op naar de bieb (naar de kinderafdeling, afdeling knutselen)!!!

 

Kleurboeken

Ook in kleurboeken voor kinderen staan soms mooie duidelijke afbeeldingen die je zelf kan ontleden en weer een embelishment van kan maken.

Knopen

Vraag familie en vrienden of ze nog knopen hebben liggen die ze niet meer gebruiken. De plattere knopen kun je mooi in binnenwerk verwerken en mooiere dikkere wellicht op de voorkant van je werkjes als bijvoorbeeld labels voor op cadeautjes, enveloppen etc.

Enveloppen

Wellicht geen nieuwtje, maar je weet maar nooit. Heb je namelijk wel eens gezien hoe mooi de binnenkant van sommige enveloppen zijn die (gratis) op je deurmat vallen. Een aantal zijn leuk te gebruiken voor tags en dergelijke. Werk je? Vraag eens aan de postafdeling wat ze met de enveloppen doen. Misschien willen ze wel een aantal voor je bewaren!?

En vraag vooral ook kennissen en familieleden om dingetjes voor je te sparen. Ook mijn moeder kijkt nu naar platte dingen voor mij en leuke lintjes.. en ze heeft me al leuke dingen gegeven!

Succes met deze tips! Heb je een tip voor mij? Mail me dan! Dan zet ik hem ertussen als ie goed is...